advertiser disclosure title

Mikäli verkkosivustosi vastaanottaa henkilötietoa kolmansilta osapuolilta, mukaan lukien mainostajilta, kolmannet osapuolet tulee kuvata tietosuojaselosteeseessa.

KHL kausi 2018/19: Jokerit yllätysvalmiilla nipulla KHL kauteen

Kontinental’naja hokkeinaja liga, tuttavallisemmin KHL, on pääosin Venäjällä pelattava jääkiekon ammattilaisliiga. Sarja on NHL:n jälkeen selvästi toiseksi kovin maailmassa ja vahvasti myös suomalaisten lätkäfanien suosiossa.

KHL perustettiin alun perin 24 joukkueen suuruisena vuonna 2008. Alkuperäisessä sarjassa oli 20 joukkuetta Venäjän superliigasta. Lisäksi mukaan pääsi alemman sarjatason voittaja, sekä joukkueet Latviasta, Valko-Venäjältä ja Kazakstanista. Joukkueet on alusta asti jaettu neljään lohkoon.

KHL:n erikoisuuksiin kuuluu useampikin muualta kuin Venäjältä tuleva seura. Tällä hetkellä sarjassa pelaa 25 joukkuetta ja edustajia on Venäjän lisäksi Kazakstanista, Kiinasta, Latviasta, Slovakiasta, Suomesta ja Valko-Venäjältä.

Vuodesta 2008 asti pelatun sarjan suosio harppasi Suomessakin aivan uusiin sfääreihin, kun Jokerit vaihtoi kotoisen SM-liigan KHL:n väreihin kaudelle 2014-2015. Paljon polemiikkia herättänyt siirto on noussut uudelleen esiin tasaisin väliajoin, varsinkin kun Jokereiden taloudenpidosta on uutisoitu kotimaisessa mediassa.

Hallitseva mestari on Ak Bars Kazan, joka voitti huhtikuun lopulla Gagarin Cupin moskovalaisjätti TsSKA:n nenän edestä. Samalla Ak Barsista tuli sarjan historian menestynein joukkue, sillä mestaruus oli sille jo kolmas kymmenen kauden aikana.

KHL-kausiennakko 2018-19 ja kertoimet

KHL-kausi 2018-19 starttaa alkusyksystä ja huipentuu jälleen huhtikuun loppupuolella pelattaviin finaaleihin. Suurin muutos uuteen kauteen on Medveščak Zagrebin sekä Metallurg Novokuznetskin jättäytyminen pois taloudellisten vaikeuksien takia. Kausi pelataan siis 25 joukkueen voimin. Jokainen joukkue pelaa runkosarjassa 62 ottelua.

Suurimmat suosikit löytyvät jälleen tutuista mahtiseuroista. Unibetin kertoimissa voimakaksikko Pietarin SKA ja Moskovan TsSKA ovat jälleen omassa kastissaan. Näille kahdelle mestaruuskertoimet liikkuvat noin 3.50 tuntumassa, eli todella kovista joukkueista puhutaan.

Kärkikaksikon jälkeen seuraavaksi todennäköisemmät mestarit ovat ainakin vedonvälittäjien mielestä viime kauden ykkönen Ak Bars Kazan, Avangard Omsk, Lokomotiv Yaroslavl ja Salavat Yulaev Ufa. Jokereiden mestaruudesta on tarjolla yli 30 tasolla liikkuvia kertoimia.

Vielä tällä ja ensi kaudella KHL-seuroilla on ”apunaan” niin sanottu pehmeä palkkakatto, joka hyödyttää sarjan jättiläisiä kuten SKA:ta ja TsSKA:a. Tämä tarkoittaa, että palkkakaton ylittämisestä rangaistaan prosentuaalisella sakolla. Käytäntö on tuttu Pohjois-Amerikan ammattilaissarjoista, joissa käytäntö tunnetaan ”luksusverona”. Tämän jälkeen palkkakatto muuttuu sitovaksi.

Suomalaiset KHL:ssä

Suomalaisittain kausi on jälleen äärimmäisen mielenkiintoinen. Tilanne itänaapurin liigassa tunnetusti elää nopeasti ja usein, mutta kauden mittaan ainakin noin 35 suomalaista nähdään jälleen tositoimissa. Tuosta määrästä leijonanosan työllistää luonnollisesti Jokerit.

Viime kaudeksi sarjaan liittynyt Kunlun Red Star Kiinasta on nopeasti tullut kodiksi melkoiselle joukolle suomalaispelureita. Kaudella 2018-19 seuran väreissä nähdään vähintään kuusi sinivalkoista peluria, isoimmassa roolissa etukäteen on ykkösvahti Tomi Karhunen. Kaiken lisäksi myös joukkueen valmennus on suomalaisten käsissä, kun Jussi Tapolan johtama valmennusryhmä juurruttaa kiekko-osaamista kauas itään.

Myös Sibir Novosibirskissä on vahva suomalaisedustusto, kun Julius Junttila ja Jukka Peltola matkasivat Eero Elon ja Jonas Enlundin seuraksi idän ihmemaahan. Neftekhimik Niznekamsk työllistää niin ikään neljä suomalaista, joista ainakin Ville Kolppanen lienee jälleen maalillaan ison vastuun edessä

Jokerit KHL:ssä kaudella 2018-19

Kuten edelläkin mainittiin, Jokerit ei lähde kauteen tälläkään kertaa suurimpana mestarisuosikkina. Silti joukkue on kaudesta toiseen haastanut isomman budjetin joukkueet niin vahvasti, että menestys ei enää yllättäisi ketään.

Jokerit lähtee kauteen noin 12 miljoonan euron budjetilla, mikä on murusia sarjan jättiläisiin verrattuna. Kuitenkin urheilullinen osaaminen ja valmennus ovat jälleen helsinkiläisten etuna, joten kaikki on mahdollista. Sarjan suurimpia tähtiä ei joukkueesta löydy, mutta tasaista laatua sitten senkin edestä.

Jokerien runko on pysynyt melko hyvin kasassa. Joukkueella onkin kaikki menestyvän kiekkojoukkueen elementit olemassa. ”Vahva keskikaista”, kuuma maalivahti Ryan Zapolski sekä laaja ja työteliäs neljän vitjan ja kolmen pakkiparin materiaali. Joukkueelle on myös mahdollisuus vahvistaa rivejään kauden mittaan ja hyvin suurella todennäköisyydellä riveissä nähdään jälleen esimerkiksi NHL:ssä sivuraiteille ajautuneita suomalaisia.

Suurin muutos Jokereissa tapahtuu penkin takana. Jukka Jalonen siirtyi Leijonien päävalmentajaksi ja Jokereista vastuun ottaa puolestaan Leijonista Ilmalaan siirtyvä Lauri Marjamäki. Marjamäen aika maajoukkueen peräsimessä oli erittäin vaikea ja nyt mestarikoutsi hakeekin uutta alkua Jokereiden ruorissa. Marjamäen onneksi joukkueen pelitapa ja ylipäänsä tapa toimia on muodostunut erittäin toimivaksi ja terveeksi, joten pöytä on katettu hyvin.

Perustietoa KHL:stä veikkaajalle

Vedonlyöjälle KHL on mahtava sarja. Ensinnäkin tarjolla on valtavasti pelattavaa sekä urheilullisesti Euroopan mittakaavassa aivan ylivertainen tuote jääkiekon osalta. Suomalaiset ovatkin ottaneet KHL-vedonlyönnin omakseen.

Toinen oleellinen seikka on se, että nykyisin KHL-kiekkoa on helppo seurata myös Suomessa. Kaikki Jokereiden pelit näkyvät suorina lähetyksinä nettistriimauksena ja Viasatilta, ja muitakin otteluita on tarjolla pienellä vaivalla. Myös sarjan tilastointi on hyvällä tasolla ja ilmaistakin dataa on tarjolla paljon. Aktiivinen betsari kaivaakin pienellä vaivalla perustiedot sarjan englanninkielisiltä kotisivuilta.

Kotietu on KHL:ssä merkittävä

Muutama nyrkkisääntö kannattaa myös muistaa, kun alkaa KHL-lätkästä lyömään vetoa. Ensinnäkin kotietu on muita suuria kiekkosarjoja selvästi suurempi. Verrattuna vaikkapa NHL:ään, erot ovat häikäiseviä. Tuomareiden ”kotimyönteisyys” on yksi iso tekijä selittämään tätä epäsuhtaa. Toki myös raskas matkustaminen nostaa kotietua.

Toinen huomionarvoinen asia ovat suuret tasoerot. Jos SM-liigassa erot tuntuvat isoilta, KHL on vielä aivan oma maailmansa. Sarjan suuret seurat operoivat kymmenien miljoonien eurojen budjetilla ja materiaalit ovat aivan utopistisia verrattuna edes keskikastiin. Houkuttelevat altavastaajakertoimet eivät tarkemmalla tutkimuksella ehkä osoittaudukaan niin hyviksi, mitä normaalilla ”lätkämatematiikalla” olettaisi.

Toisaalta erinomaisia isojakin kertoimia on tarjolla, mutta tilanteen tunnistamisessa täytyy olla todella hyvin hereillä. Esimerkiksi tulossa oleva iso peli voi kärkijoukkueella olla jo takaraivossa ja varsinkin jos pelataan kaukana ”syrjäkylillä”, keskittyminen voi olla vajavaista.

Ylipäänsä KHL on yksi hienoimmista ja tuottoisimmista sarjoista vedonlyöjälle, joka jaksaa tehdä työtä menestyksensä eteen. Sarjan kauneus on myös siinä, että viihdevetoja lyövät eivät koskaan tee erityisen huonoja päätöksiä. Ja kaupan päälle tulee myös äärimmäisen nautittava urheilupuoli. KHL-lätkä tempaisee nopeasti mukaansa, jos sille antaa edes pikkusormen. Kakun kruunaa valtava kohdemäärä myös live-vedoissa.

KHL:n Konferenssi ja divisioonajako

Läntinen konferenssi

Bobrov Divisioona

Dynamo Moscow

Dinamo Riga

Jokerit Helsinki

Severstal Cherepovets

SKA Saint Petersburg

Spartak Moscow

Tarasov Divisioona

HC Vityaz

Dinamo Minsk

Lokomotiv Yaroslavl

Slovan Bratislava

HC Sochi

CSKA Moscow

Itäinen konferenssi

Harlamov Divisioona

Avtomobilist Yekaterinburg

Ak Bars Kazan

Metallurg Magnitogorsk

Neftekhimik Nizhnekamsk

Traktor Chelyabinsk

Torpedo Nizhny Novgorod

Chernyshev Divisioona

Avangard Omsk

Admiral Vladivostok

Amur Khabarovsk

Barys Astana

Kunlun Red Star

Salavat Yulaev Ufa

Sibir Novosibirsk

KHL-mestarit 2008-2018

2008 – 2009: Ak Bars Kazan

2009 – 2010: Ak Bars Kazan

2010 – 2011: Salavat Julajev Ufa

2011 – 2012: Dynamo Moskova

2012 – 2013: Dynamo Moskova

2013 – 2014: Metallurg Magnitogorsk

2014 – 2015: SKA Pietari

2015 – 2016: Metallurg Magnitogorsk

2016 – 2017: SKA Pietari

2017 – 2018: AK Bars Kazan

Ykköskentällinen:

Niklas Hagman (9) – Niko Kapanen (39) – Steve Moses (12)

Daine Todd (3) – Ville Lajunen (47)

Kakkoskentällinen:

Johan Harju (90) – Kurtis McLean (71) – Linus Omark (67)

Oskari Korpikari (2) – Jere Karalahti (10)

Kolmoskentällinen:

Tommi Huhtala (61) – Peter Koukal (42) – Tomi Mäki (14)

Niko Peltola (77) – Santeri Saari (60)

Neloskenttä:

Jere Sallinen (76) – Riku Hahl (32) – Semir Ben-Amor (18)

Jere Sneck (22)

Maalissa :

Henrik Karlsson (1), varalla Riku Helenius (31)

Juhamatti Aaltosen, Ossi Väänäsen, Jani Ritan ja Topi Jaakolan lisäksi ottelussa eivät pelanneet Frank Gymer, Teemu Turunen, Saku Salminen, Severi Sillanpää, Eetu Pöysti, Ryan Gunderson, Jere Sneck, Atte Ohtamaa, joten pelipaikoista tulee todella ankara kilpailu.

Jokereiden KHL-kauden alkuun on vielä melkein kuukausi, kausi alkaa 4.9. kotiottelulla Dynamo Minskia vastaan.